Maritza

Vår reseguide från Road trip 2012

Kategori: Road trip USA 2012


Sträcka:
4939,9 miles, alltså 7950 km.

Sammanfattning av vår Roadtrip och våra upplevelser. Allt som vi tycker är värt att nämna:


Mat:

Det finns massor av matställen att välja på. Både snabbmat och mer ordentlig mat – kedjor och privata. Det som kan vara ganska praktiskt då man kör är att alla har drive thru. Det går snabbt och lätt ifall man behöver med sig något på vägen. Det är heller inte svårt att beställa mat, om man inte heter Linus och är helt lost i blicken då man blir tillfrågad. Kul exempel var på Popeyes då Linus ensam skulle beställa mat första gången. Då vi kom till bordet frågade jag vad han hade beställt och han hade ingen aning. Det visade sig att han fick en låda med bara friterad mat, friterad kyckling och lökringar. Han hade beställt det som till’gg istället för typ potatismos eller sås eller något : ) Så kan det gå.

Vill man ha ”riktig mat” så tyckte vi om Cracker Barrel som har amerikansk husmanskost. Det är inte dyrt och det är supergott! Vi har också ätit flera gånger på Olive Garden, italiensk mat som är god och inte speciellt dyr. Dessutom finns det olika Steakhouse som det löns att pröva, vi har varit några gånger på Outback steakhouse. Jag kan inte riktigt uttala mig i köttfrågan eftersom jag inte äter sånt men Linus såg nöjd och glad ut. Jag kan däremot tala för att sallader och kyckling var suverän!

Frukost tycker jag ändå är bäst på IHOP, fastän det är ganska klyschigt. Gott, massor att välja mellan och ordentlig frukost! De har supergoda omeletter ifall någon känner för att pröva. Ska man handla med sig något är Wal Mart att rekommendera, allt finns där och det är förmånligt!

Det man ska minnas då man äter ute är att ge servitörerna dricks. En annan sak som är bra att veta är att det du dricker kommer fyllas på automatiskt utan att du behöver betala extra. Så om din Coca cola håller på att ta slut så kommer du få en helt ny inburen. Linus var i paradiset. For free.
Dessutom får man påfyllning hela tiden av allt möjligt som bröd och sådant som serveras medans man väntar på att få in maten. Mums.
 
Efterrätter är också jättebilliga så man kan beställa in och bara smaka och det är helt okej :)


Kostnader:

Det är överlag mycket billigare att vara här än hemma. Dock kan priser variera beroende på var du är. Inne i stora städer är allting betydligt dyrare. NYC var nog dyraste platsen vi har varit på, som exempel kan man ta att tobak är ca. 11 dollar i NYC och ca. 3 dollar i Texas. Boende är också dyrare och allt småkrafs man köper. Om man kör så skulle jag rekommendera att man satsar på sevärdheter i NYC och shopping utanför. Det blir billigare så.

Vill man handla allt möjligt (från pennor till mat till kläder till shampo) så är Wal Mart värt ett besök. Linus var helt lycklig första gången vi var inne i Wal Mart. En öl case är runt 14 dollar och det är låga priser på allting. Dessutom finns allt man behöver där.

Bensinpriser varierar också beroende på var man är. Men jag har inte riktigt brytt mig eftersom det ändå är så mycket billigare än hemma!
 
Jag tycker att vi har lyckats göra allting väldigt förmånligt. Det här visar också att det visst går att resa billigt och att man inte behöver vara borta ett halvår för att ha en värd resa och hinna med det man vill. Allt går bara man vill och allt löser sig på något sätt :)


Shopping:

På nästan alla ställen i USA tillkommer tax då du köper något. New Jersey har ingen sales tax så ska man shoppa är det värt ett besök.

Är man kvinna så är Victoria’s Secret ett måste! Handla så att plånboken gråter, de är de bästa underkläderna du kommer äga och de håller! I love it! Totalvärt ett besök (eller flera...)
 
Märken är också oftast billigare så ska man ha något speciellt lönar det sig att passa på. Det finns också flera stora Outlet köpcentrum att besöka. Linus påpekar här med munnen full av Dorritos att han tycker reorna är mycket bättre här än hemma.

Boende:

Beroende på vad man är beredd att betala finns det boende som passar för alla. Det finns olika hotell och motell överallt längs vägen så man behöver inte boka eller något om man kör runt. Det som har varit billigast för oss med mest okej standard har varit Motel 6. Det är ca. 60 dollar per natt för två pers, då får vi två stora sängar, TV och duschgrejer. Ofta finns det också pool och på vissa Motel 6 finns mikro i rummet. Annars får man låna ifall man vill mikra något.

Hah sedan kan ju kvalitén vara ganska så varierande som de som har haft koll på våra uppdateringar säkert har förstått. Det kan vara lite si och så med hur allt fungerar och lukten i rummen. Men det är ju bara ett ställe man sover på, den får man stiga upp och dra vidare igen : )

Vi har alltid fått rum då vi har tagit in någonstans fastän det har varit mitt i natten, med undantag Los Angeles. Men vi är ganska centralt nu också. Det kan vara bra att tänka på då man har bil att inte ta in inne i en stad. Det är billigare om man bor någonstans längs vägen. Vi har alltid tagit in ca 30 min från den stad vi har varit på väg till om vi inte har planerat bo i själva staden (New York City, San Antonio, Las Vegas, Los Angeles)

Bil:

Vi hade en hyrbil som vi hade betalat för innan resan. En del väljer att köpa en bil här, vi hyrde eftersom vi inte var så länge och för att få full försäkring på den. Vilket visade sig vara värt eftersom bilratet gick sönder ungefär en timme från Los Angeles. Det var inget problem alls då vi hade hyrbil, vi blev hämtade och bogserade och fick genast en ny bil. Hur smidigt som helst.
Lite kul var det då vi skulle byta in vår lilla gula gullebil då den hade gått sönder i Californien och han på hyrfirman stirrade på den och sa lite halvchockad "you drove from NYC.. IN THAAAT??!?! " :) 
Jag tycker ändå den har varit bra. Vi har haft fungerande AC och rymts bra i bilen.
 
Vi hade också en liten ekonomisk bil eftersom vi skulle köra så långt. Den har inte varit dyr att köra, full tank har varit 35 dollar. Hur bra som helst.
 
Vi har kört 4939,9 miles, alltså 7950 km. Ganska bra då alltså :)
 


Väder&natur:

Det har varit riktigt häftigt att köra från en sida till den andra för delstater varierar oerhört från varandra. Vi har kört genom öken, i berg, i skog, i regn.. Det har gått snabbt att köra också långa sträckor eftersom det finns så mycket att se. Vädret har också varit helt suveränt. Jag är ju ett fan av värme så jag har uppskattat att köra i södra USA. Vi har frusit lite i Califronien det är som en finsk varm sommar här. Det blåser kyligt.
 
Det vi har tyckt om med att köra nere söderut är att det blåser varmt också nattetid och att det faktiskt är så pass varmt att man kan sitta ute och njuta då det är kväll/natt. Södra USA har nog haft temperatur mellan +30 - +47.
 
Saker som är bra:
 
- Ha cash! Det löns också att ta ut stora summor från ATM eftersom det kostar en viss summa att ta ut pengar beroende på var du är. Att ha kontanter underlättar då man ska köpa saker, speciellt då man äter någonstans.
 
 - Lås alltid bildörrarna! (hmmmm Linus...) Också då du kör och stannar i korsningar.
 
 - Ha en bra GPS! Det underlättar enormt! Tack mamma för lånet och Hannele för GPSen! Har varit super!
 
 - Ha mycket rum i väskan, du kommer att ha så mycket mer med dig då du åker hem. Åk iväg med en tom väska så har du plats för shopping.
 
 - Skaffa någon slags lokal telefon så man kan nå varandra. Har varit väldigt nödvändigt här ibland : )
 
Undvik:
 
 - Att ha bara en hotellnyckel
 
 - Att ta med för mycket pengar, och kort för den delen, till Strippklubb. Linus kan intyga.
 
 - Att gå barfota någonstans. Fötterna är svarta på två sekunder.

 - Att låsa in bilnycklarna i bilen eller att låsa ut din kompis ut hotellet. ( hmmm Linus...)
 
 
Övriga kommentarer:
 
Linus ber mig här ännu med munnen full av chips att skriva att han tyckte om att inte vara ensam på vessa utan att det fanns någon där inne på krogen som hade parfymer och grejer och sa var man skulle .. gå.
 
Linus tycker också Coca colan är godare här av någon anledning. Jag har inte så stor skillnad annat än att jag tycker om att det finns miljoner olika smaker.
 
Min övriga kommentar är att man ska ta sig tid att åka till någon vattenpark eller nöjesfält. Så stora och absolut värt pengarna! Vill man så är det också kul att få in typ Universal eller Disneyland. Det finns saker att göra för alla sorter tror jag. Ta den tiden för man är inte så ofta på sådana resor.
 
Jag tycker också personligen att man ska gå på bio då man är här och beställa någon konstig smak av popcorn och bara uppleva hur det är att vara på en enorm bio :) Kul upplevelse. IMAX var också riktigt häftigt, gå och se något!
 
 
Saker som är värt att se:
 
NYC. Man behöver inte vara rädd för att åka dit för att det är stort, staden är logiskt uppbyggd och det är inte svårt att hitta. Det är en häftig stad med massor att se! Absolut värt tiden!
 - I NYC: 9/11 Tribute Center. Väldigt känslosamt besök, en plats som är gjord av anhöriga som minne till de som gick bort. Dessutom brukar det finnas en brandman eller dylikt som var med på plats där som berättar om hur det var. Han som var där då vi gick runt hade varit någon slags brandchef och var på plats 9/11. Hans son dog inne i WTC, han hann aldrig ut. Det var riktitgt känslosamt. Värt ett besök, det finns också på vägen då man åker Sightseeingbuss.
 
Memphis. Så häftig stad! Den är absolut sevärd. Väldigt mysig och man får känslan av att man är med i någon film.
 
San Antonio. Fin stad! Gå längs riverwalk och shoppa dagtid, gå längs och festa under natten. I närheten finns också ställen att festa på. Värd stämning och otrolig stad! Jag vill lägga till också att jag tycker Texas i övrigt är värt ett besök. Det skiljer sig på ett speciellt sätt från annat. Södra Texas längs kusten är dessutom väldigt vackert! Jag rekommenderar att köra ner till Galveston och Corpus Christi!!!

New Orleans. French Quarter. Här fick man också känslan av att vara i en film. Så mysigt och fullt med intressanta människor. Det kändes nästan dessutom som man gick runt i europa någonstans.
 
Grand Canyon. Tror jag aldrig kommer uppleva något som ens kommer nära hur mäktigt det var. Har man tid skulle det vara kul att stanna i nationalparken ett tag och vandra omkring. Så vackert!
 
VEGAS!!! Av uppenbara orsaker! Så fucking awesome!!!!
 
Kusten i Californien. Värd att se, så fint! Men Hollywood Blvd var nog inget att se egentligen. Runtom var mycket finare som uppe i bergen och sedan är nog Beverly Hills värt ett besök bara för att se vad andra har och vad man själv saknar :)


 
Saker man ska passa på att äta:
 
- Floats
- Fried chicken!
- Linus tycker Cracker Barrel aktig mat, alltså husmanskost typ
- Amerikanskt godis, Linus säger Hersheys - jag säger Reese's
- All möjlig smaksatt öl och andra mixar som säljs på typ Wal Mart
- Dippin dots! och annan amerikansk glass med en massa smaker
- Beef Jerky. Linus säger att det är mycket bättre än hemma, jag vet inte men får tro på det :)
- Mexicansk mat då man är nära mexico!!!

Övrig rekommendation är att typ alltid pröva en ny sorts dricka eller chips eller något då man stannar och köper snacks. Linus har nog varit med om en och annan smakupplevelse... :) Linus ger inte Root Beer 5/5 toasts, han hälsar att det smakar CRC 5-56. (Jag: ?!??!?! WHAAAT?!?! det betyder säkert något äcklig iaf.. :)
 
 
I övrigt har vi haft en värd resa och en otrolig upplevelse. Jag rekommenderar alla att köra genom USA, man ser massor och det är så varierande natur. Det här är bara lite av allt vi har sett, allt är så stort och det finns så mycket sevärdheter överallt. Bra beslut att skolka och resa istället tycker jag. Whoop!
Imorgon flyger Linus "hem, hem till Finlaaaand iiigeeeen" och jag flyger vidare till Texas. Där ska jag vara i fem veckor så ni är välkomna att följa bara lilla mig också :)
 
 
Tack för denna resa!
Over and out,
Mizza&Linus
 
 

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2012-08-27 | 19:29:35

    Tack för resereportaget :) Känns allt lite vemodigt att lämna tillbaka hyrbilen nu... Heja Texas here I come.. ;)

  • Hannele säger:
    2012-08-28 | 03:02:05

    Gigatack för alla resereportage! Jag har njutit i fulla drag av att få läsa dem. Jag hänger med dig till Texas som en läsare av dina reseschildringar.
    Kram!

    Svar: kul att höra välkommen med! :D kram
    Mizza

  • Janna säger:
    2012-08-29 | 10:07:41

    GO Mizza& Linus! Gud vilken erfarenhet ni har vari med om! Ha så kul i texas, be safe! :)

Kommentera inlägget här: