Maritza

Wat Rong Khun - the White Temple

Kategori: Backpacking 2015/2016

God morgon!
Mera bilder från vår utflykt igår :) Vi besökte också the White Temple. Näst efter Angkor Wat i Kambodja så är det det häftigaste jag har sett. Det är ett till ställe som inte riktigt går att fotografera för det fastnar inte på bild. Man får inte med magin på en bild. Inte alls. 
Så där stod vi i ösregnet och tittade och tittade. Man kan titta hur länge som helst. Det finns så mycket detaljer att se på och det är så himla vackert. 
 
Hela templet är vitt och allt som ser ut som silver är små små spegelbitar. Alltså vilket arbete att göra allt det klart! Templet är byggt och designat av en thailändsk konstnär från Chiang Rai, Chalermchai Kositpipat, som också har finansierat hela bygget och dedikerat det till Buddha. 
Utsidan av templet ska föreställa helvetet, därför är skulpturerna demoniska och man ser händer som sträcker sig från underjorden vid ingången. 
Insidan av templet föreställer himlen. Tyvärr fick ingen gå in dit för att det regnade, så vi hade otur med det. Men jag kan garantera att utsidan var totalt värt det i alla fall.
 
Hela tempelgården är ännu inte klarbyggd utan de jobbar på flera byggnader. Toalettbyggnaden är "den finaste toaletten i Thailand" och den ser ut som ett litet guldtempel. Jag ska lägga upp lite bilder här på allting, det är fint på bild, men det ger inte en rättvis bild. Åk dit och se magin på egen hand! :)
 
 
Toaletten
 
En röd nagel på ett fuck you finger.
 
Säkert mest fancy rökning förbjuden skylt jag har sett!
 
Definitivt värt ett besök!
xx

Long Neck Karen Village

Kategori: Backpacking 2015/2016

Hejsan!
Idag har vi varit på en utflykt hela dagen runt Chiang mai. Igen en mycket lyckad utflykt med en jättetrevlig guide som gärna visade och berättade. Det ösregnade hela dagen, men det  gjorde inte så mycket. Enda det påverkade egentligen var att mitt smurfhår blev så vått att pannan blev blå :)
 
Vi stannade på flera ställen, men jag börjar nu här med long neck Karen village. 
 
Long neck women hör till Karen stammen (tribe) som ursprungligen kommer från Myanmar. Vår guide berättade att det endast finns få stammar i Thailand, och att de alla ligger i norra Thailand, eftersom de var flyktingar från Myanmar.
I deras små byar bor de alla i enkla hus och jobbar kollektivt. Man gifter sig inom samma tribe och stannar där hela sitt liv. Männen jobbar huvudsakligen med jordbruk och kvinnorna gör hantverk som de säljer. 
 
Det här med halsringarna då, jo, de får sina första ringar då de fyller fem år. Då får man fem ringar. Ringarna var ursprungligen i guld men det är så dyrt att guld int används längre idag. Det är egentligen inte ringar heller utan man virar det antal ringar man vill ha runt kvinnans hals från en lång tråd. 
 
Varje år lägger man till en ring. Detta gör man tills man har gift sig, då kan man välja att fortsätta lägga på ringar eller sluta med det. Man kan se vem som är gift eftersom de har en slags "basring" runt halsen över nyckelbenen. Det syns på bilderna nedan. Det antal man har då man har slutat har man tills man dör. Då man har slutat tar man aldrig av ringarna längre utan de sitter på halsen hela tiden, då man jobbar, sover, äter, badar ..
Ringarna är jättetunga! Jag antar man vänjer sig, men de är väldigt tunga. 
 
Varför har man då ringar runt halsen? Jo, från början hade både män och kvinnor ringar. Detta var för att skydda halsen från tigerattacker. Därför hade också männen ringar eftersom de var ute och jagade. Numera har bara kvinnor ringar av tradition och för att de tycker att det är vackert. Ju längre hals, desto vackrare kvinna. Vi mötte en kvinna idag med 27 ringar, så hon var byns vackraste. 
Eftersom männen nu är jordbrukare är det ivägen om de har halsringar så de har skippat det helt. 
Förutom halsringarna har kvinnorna också ringar under knäna. Det anses också väldigt vackert, och det ger lite stöd åt knäna eftersom ringarna är så tunga. 
 
Ett väldigt häftigt besök! Jag kände mig först lite som en inkräktare som liksom turistar i deras by, men insåg snabbt att de är lite som modeller och att de lever på att folk hälsar på dem. Alla poserar supergärna och kvinnorna måste täcka sina halsringar med sjalar då de åker utanför byn för alla vill ta ett foto med dem. Guiden beskrev dem som "superstars". 
 
Nu ska jag se om jag kan ladda upp lite bilder och visa hur fint det var, intenet har krånglat hela dan, men jag gör ett försök.
 
 
 
Väldigt värt ett besök!
Trevlig kväll hemma i norr :)
xx

En dag med elefanter

Kategori: Backpacking 2015/2016

Hej från Chiang mai!
Här i Chiang mai har jag upplevt en fantastisk dag med elefanter. Vi valde att åka med Elephant Jungle Sanctuary som jobbar mot elefantridning och som jobbar för att elefanterna ska må bra och få vara fria. De som tar hand om elefanterna är familjer som har bott i bergen med elefanterna och som verkligen känner de olika elefantfamiljerna. Vi fick mata dem, bada med dem och tvätta dem med lera. På det camp där vi var fanns en en månads bebis som var så söt :) Det fanns också en gravid elefant där, det var häftigt, för man kunde känna hur elefantbebisen rörde sig i magen på elefanten. 

För att vara en Asien utflykt var det ganska dyrt, vi betalade 1700 baht för en halvdag, men det var så värt! 
Vi fick massor med fina bilder från dagen , tänkte dela med mig av några :
 
 
 
Så underbar dag och lärde mig massor om elefanter :) 
Kramar från mig och elefanterna 
xx