Maritza

Mitt år i Australien

Kategori: Backpacking 2017

I mars ifjol ansökte jag om mitt Working Holiday visum till Australien och landade för första gången i Sydney. 
Att jobba i Australien ett år är en dröm för många och för mej var det en intressant och lärorik upplevelse. 
Hela resan började i Sydney där jag spenderade några dagar innan det var dags för farmjobb. 
 
Farmjobb kan vara svårt att hitta, och det är viktigt att man kollar upp farmen/farmaren ordentligt innan man åker ut till en farm för att jobba för att inte råka ut för tråkigheter. Det finns många superbra berättelser, men tyvärr också många tråkiga historier. På Facebook finns flera  backpackergrupper som man kan bli med i som kan vara till stor hjälp, jag skulle rekommendera att man går med innan man reser till Australien för att få en uppfattning om hur det fungerar och så man kan fråga gruppen saker som man undrar över. Det finns både grupper på engelska och svenska. 
 
Varför söker man ens efter att få jobba på en farm, undrar då kanske många. Jo- för att man måste jobba ihop 88 godkända farmjobb dagar på en "outback" farm (finns listor online på vad som räknas) för att kunna ansöka om ett andra årsvisum. Utan de 88 dagarna farmjobb kan man inte bli godkänd för ett arbetsvisum för ett år till. Det beror också på vilket land man är från ifall det räknas eller inte, men jag är rätt säker på att Europa räknas dit, Norden räknas i alla fall. Amerikaner kan inte få ett andra år, vilket vi upptäckte sent. (samma sak med hälsovård, från Finland får man Medicare kort gratis och får sjukvård med det - det kan man inte få om man är amerikan). Tyvärr är det här med att man måste ha sina 88 dagar för ett andra årsvisum något som kan utnyttjas av bönder för backpackers blir lite desperata då det draar ihop sig och man inte har sina dagar. Så igen - ta reda på fakta om farmen innan du åker för att undvika aatt bli utnyttjade eller lurad! 
 
Den farm som jag jobbade på var dock jättebra! De hade kossor, hundar, höns och hästar. Vi jobbade mycket på gården och bodde i en liten stuga på gården. Jag hade en jättebra farmupplevelse där, men konstaterade efteråt att farmlivet inte är något för mig, det är för isolerat. Och då bodde vi inte så "outback" som man kan bo, det var typ 45 minuter till närmaste matbutik och lite över en timme till närmaste småstad. Många backpackers som jobbar på farmer jobbar mitt ute i ingenstans med att plocka frukt långa dagar i gassande sol. 
Jag jobbade ihop mina 88 dagar på den farmen i New South Wales, så om jag vill senare så kan jag söka efter ett arbetsvisum för ett till år. 
 
Efter farmjobbet åkte jag och en tjej jag hade träffat där på en liten "semester" via Darwin (NT) till Thailand och till Vietnam innan vi åkte tillbaka till Australien för att jobba. Då man har sitt working holiday visum kan man under det året resa in och ut hur mycket man vill, men det tas av dina 365 dagar så tänk efter. 
 
Från Vietnam bar det av till Melbourne en liten stund och sedan upp till Queensland, Brisbane. Jag måste säga att kusten i Queensland var min favorit av de ställen jag besökte. Soligt och varmt och SÅ vackert! Massor med stränder! Från Brisbane där jag bodde var det också nära till Sunshine Coast, Gold Coast och till Byron Bay så enligt mig var det helt perfekt. Brisbane är inte heller jättestort och har bra transportsystem så man kan ta sig runt smidigt. 
 
I Brisbane jobbade jag som live in nanny i en familj, vilket betyder att jag bodde i deras hus och skötte deras barn. Jag trivdes superbra i familjen och i Brisbane och stannade i nästan 6 månader. Jag hade tillgång till bil vilket var perfekt för lediga dagar, eftersom det finns så mycket vackert att se runt Brisbane.
 
Australien var mitt hem för nästan ett år och jag har många fina minnen från min tid där. Det man kan tänka på är att Australien är ett väldigt dyrt backpackingland ifall man bara har tänkt resa runt där. Att bo på hostel är mycket dyrare än i Asien och det är i överlag mycket dyrare. Det går bra om man jobbar och reser runt, men om man bara har tänkt resa får man spara ihop en del innan man åker. Olika tours och utflykter är också dyra, så det kan bli knepigt med en liten budget. Telefonabonnemang kan också kosta en del, särskilt om man reser runt mitt i ingenstans där det inte är många operatörer som har täckning. Kolla det innan ni kör ut i vildmarken.
Många köper också bil där och reser runt/bor i bilen vilket också är ett bra alternativ. Det man bör tänka på med det är körkortsregler i olika stater, att bilen är registrerad och att man ser till att köpa en vettig bil med bra däck och med plats för extra bensin och vatten! Australien är jääättestort och att köra runt in the outback kräver en fyrhjulsdriven bi många gånger. Många underskattar avstånden i Australien och terrängen, planera noga innan så ni inte blir fast någonstans! 
Och som sista tips så nämner jag alla djur och insekter som man ska akta sig för då man är i Australien. Kolla upp vad som är giftigt och ha som regel att inte röra något djur/insekt alls om man är osäker. Detta gäller också stränder/hav som kan ha giftiga maneter, hajar och annat som kan göra stor skada. 
 
Australien är enormt och har mycket att se och göra! 
Definitivt värt ett besök! Det finns så mycket små saker som jag kunde skriva om och bilder att lägga upp, men jag valde några favoriter här under. Vill man se mera av mitt Australienäventyr så gå in på min instagram (maritzatravels) som är väldigt mycket aktivare än bloggen just nu (: 
 
Just nu befinner jag mig i Japan och tänkte ta mig tid senare att skriva lite om det, det är väldigt aktiva dagar här och känner jag måste finna lite ro att sitta och skriva (: 
 
Ha en bäst söndag! 
xx
 
På gräset i Sydney
Darling harbour
Sydney
Farm i New South Wales
En koala på gården
Vacker utsikt i NSW
Darwin
Melbourne
Byron Bay
Noosa
Sunshine Coast
Noosa
Sunshine Coast
Gold Coast
 

Good Bye Australia

Kategori: Backpacking 2015/2016

Hej bloggen!
Det har varit tyst en lång stund nu Så är det ibland då både inspiration och händelser saknas i ens liv.
Mest för att det var ganska samma hela tiden, att bo och jobba som nanny i Australien. 
 
 
Jag kände mig redo att lämna Australien, ett år räckte bra. Men det blir ändå alltid bittersweet då man lämnar en plats som man har bott på. 
Australien var ändå mitt hem i nästan ett år, och den familj som jag jobbade hos var mitt hem för sex månader. 
Det kommer kännas tomt, jag bodde ändå med dem så länge och skötte deras bebis nästan varje dag. 
 
Jag får ta och skriva ett längre och bttre inlägg om Australien senare, jag är i Tokyo nu i Japan och planerar livet någon månad framåt i ett hostel kök med WiFi. 
Jag ville mest komma igång med att skriva igen. 
Så nu sparkar jag mej själv i baken lite (: 
 
puss och kram för stunden,
Mizza