Maritza

#mittjobb om tatueringar och piercingar på jobbet

Kategori: Vinter 2015

Svenska.yle.fi håller just nu på och granskar människors situation på jobbet runtom i Finland under #mittjobb. Jag tycker den typen av granskningar är väldigt intressanta och läser gärna. Imorse läste jag om det här med piercingar och tatueringar på jobbet. 
Jag själv jobbar ju i ett högstadium och har både piercingar och tatueringar. Nu är jag ju inget extremfall, kanske ganska tatuerad i bikini men det är ju sällan den outfit du har på jobbet.
 
Jag har aldrig tänkt på att medvetet dölja något på min kropp för att jag tycker att det är viktigt att eleverna får se att det finns olika människor och de är lika som alla andra trots kroppsutsmyckning. Jag tycker inte heller det är en grund att döma någon på, mina tatueringar är en del av mig men de är inte jag. Jag har inte gjort dem för att provocera eller med någon annan i tanken utan de är för mig och jag blir inte en bättre eller sämre lärare för det. 
För den saken skull har jag inte heller medvetet "skyltat" med dem, utan det beror helt på vad jag har för kläder den dagen och frisyr om de syns eller inte. 
 
Jag förstår att det är en annan sak om man är tvungen att ta ut piercingen under arbetsdagen av sanitära skäl ifall man har ett yrke där det är någon form av hälsorisk, men en tatuering är färg i huden så där ser jag inte varför man inte kan ha det på ett jobb. 

Jag har inte så många kompisar nu som helt saknar tatueringar, de flesta har såna som inte syns hela tiden men jag har en vän som har en tatuering på handen och hon jobbar i en klädaffär. Min syster har en tatuering på underarmen och jobbar bland annat inom vården. För att nämna två exempel. 
 
Så länge tatueringens motiv inte är kränkande så ser jag inget problem i att ha en tatuering och ändå få ett jobb. Som allt annat som ibörjan är lite ovant är det kanske så att personer som inte har varit runt tatuerade och piercade personer först tycker att det är olustigt, men förhoppningsvis sedan märker att det är en vanlig person bakom det som ska dömas på basis av sin person och inte sitt utseende eller stil. För med kläder är det samma sak, så länge det inte är kränkande (jag menar jag tar ju t.ex. inte en korsett och nätstrumpor till jobbet) eller jobbet har en klädkod/arbetskläder så måste man ju få ha olika stil. Tycker jag. 
 
Vad tycker ni?