Maritza

Killing fields

Kategori: Backpacking 2015/2016

Siem Reap
Dag 47
 
Igår åkte jag till the Killing Fields. Jag har inte så mycket tid så jag kopierade text från Wikipedia :

Dödens fält är en benämning på flera platser i Kambodja där Röda khmerernas regim under Pol Pot mördade och begravde mellan 1,5 och 3 miljoner människor mellan åren 1975 och 1979. Offren torterades på olika sätt innan de slogs ihjäl och begravdes i massgravar.

Idag finns på området glasmontrar med kranierna från de offer man har grävt upp.

Pol Pot, ledare för kommunistpartiet och Kambodjas regeringschef, lät avrätta runt 1,5 - 3 miljoner människor under en period på fyra år. Han strävade efter att uppnå en egen extrem version av maoism där han under en kort tid skulle lyckas införa ett slags bonderepublik, en utopisk kommunism, utan städer, klasser, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik.

Pengar avskaffades, skolor och sjukhus stängdes ner och etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk. De icke önskvärda, det vill säga bland annat vietnameser, laotier, utbildade och religiöst troende, tvångsförflyttades till landsbygden där de som tredje klassens medborgare var bland de första att falla offer för Pol Pots styrda folkmord.

Filmen Dödens fält (engelsk originaltitel: The Killing Fields) från 1984 bygger på den kambodjanske journalisten Dith Prans upplevelser. Dith Pran spelades av Haing S. Ngor som själv överlevt de röda khmerernas terror.

__

Det var en väldigt intressant plats att gå se. Det är svårt att ens beskriva för det var en så speciell känsla där, så hemsk och lugn på något sätt.
Det var så tydligt också då man gick omkring där och det var benbitar på marken och tygbitar från offrens kläder överallt. Massgravarna är överallt och de är lämnade så att att man kan se dem. 

 
På väg i min tuktuk
Barn på väg hem från skolan
450 personer kastade i massgrav. Det här är bara en av hur många som helst. Folk har hängt armband där för att visa respekt. 
Kläder från barn som de har hittat. 
Tänder på en sten på marken.
Kläder som kommer upp från gravarna, Guiden sa att det är nästan som människorna som är begravda där aldrig har hittat peace utan kommer upp till ytan. De vilar inte..
Då den här platsen upptäcktes fanns det blod och benbitar på barken. Ingen visste varför tills de öppnade massgraven och hittade en massa baby och kvinnor lik. Soldaterna tog i barnens och bebisarnas fötter och slog sönder deras skallar mot trädet framför mammorna...
Massgravar
Benbitar
En liten del av allt de har hittat. de har slutat samla dem för de är så många att det är omöjligt...
 
Värt att se. Hemskt att se.

KOMMENTARER:

 • Viveka säger:
  2015-11-21 | 08:29:35

  Andra gradens brännskada: kräver ofta smärtstillande tabletter och dessutom lokalbehandling, som hindrar sårytan från att torka ut eller bli infekterad. Intakta brännblåsor är i sig ett bra skydd för underliggande vävnad och ska lämnas i fred. Däremot klipper man försiktigt bort död hud. Såret täcks med salvkompresser (t. ex. Jelonet eller Unitulle) och utanpå dem läggs torra kompresser, fixerade med elastisk binda. Detta förband kan sitta kvar i 4-5 dagar, varefter det räcker med att byta det yttre förbandet. Skadan bör läka på 2- 3 veckor vanligen utan ärrbildning. Ibland ses dock pigmentförändringar.
  Vid tillkomst av bakterier i såret (sekundärinfektion) ges antibiotika i tablettform t. ex. flukloxacillin. Sårodling kan ibland behövas.
  Stelkrampsvaccination vid behov.

 • Sara säger:
  2015-11-21 | 17:20:55
  Bloggadress: http://www.saralene.blogg.se

  Usch vad hemskt :'( så verkligt när det är så där nära ytan och kläder och sånt. Säkert väldigt intressant att se!

  Svar: superintressant men jättetragiskt!
  Maritza

 • Sabina säger:
  2015-11-22 | 19:03:16

  Men fy vad hemskt!! Tragiskt..

  De e annars så kul o läsa hur du har! Du har no sånt häftigt äventyr på gång :) Ta hand om dej! <3

  Svar: Ja alltså det är helt sjukt häftigt!! :D desamma <3
  Maritza

 • Maria säger:
  2015-11-25 | 17:42:49
  Bloggadress: http://www.mariasmemoarer.com

  Usch, känns lite som Kambodjas holocaust... :(

  Svar: jo väldigt rörande och tragiskt !
  Maritza

Kommentera inlägget här: